Prima ediție a ON’s Book Club, care a fost o declarație tacită de constituire, a fost validată. Cvorumul a fost întrunit. Toată lumea a votat „pro”. Nicio abținere, de altfel. Ura, ura, ura! Dacă cineva nu știe despre ce e vorba, poate arunca o privire aici și/sau aici. Nu mai încape îndoială. ON’s Book Club nu doar că există, dar crește văzând cu ochii. Crește într-o lună cât alții într-un an, vorba vine.
Dacă e să judecăm după feedbackul primit, sesiunea de debut a fost un adevărat succes. Unul care a mișcat chișinăuenii spre librării și a ațâțat, cumva, pofta de lectură. De departe, cel mai mult mă bucură că mulți dintre noi, avocații, citim simultan aceleași titluri. Na, un motiv în plus de a face conversație pe holul judecătoriei, în așteptarea următoarei ședințe. Între noi fie vorba, și unii judecători sunt la curent cu ceea ce citim. Chestiune probată. Și e de bine.
Prima sesiune a clubului a fost cu adevărat o întâlnire caldă. Una la care foarte mulți și-au dorit să ajungă, din câte am putut realiza din avalanșa de mesaje primite. Am fost chiar întrebată, în repetate rânduri, unde anume poate fi găsit „Procesul” de Kafka, care e denumirea „vinului acela negru, cu gust interesant” sau cum o cheamă pe „fata aceea, care a vorbit frumos despre cum dăruim o carte”. Un eveniment care a inspirat prin simpla lui desfășurare. Și care continuă s-o facă.
E.g., la începutul acestei luni, portalul #diez.md a anunțat lansarea unui club de carte. Iar zilele acestea, Juridice Moldova a publicat articolul „Crimă și pedeapsă – categorii juridice și problemă etică” de Tatiana Balan. Din surse sigure, apariția ON’s Book Club a generat și un mare interes din partea oamenilor care fac PR și comunicare. Ce pot să spun?! Măgulitor.
Acestea fiind punctate, mâine ne revedem din nou. Vom discuta romanul „Crimă și pedeapsă” de F. M. Dostoievski, o adevărată capodoperă a literaturii ruse și universale. Ca și data trecută, vom discuta nu oriunde, nu oricum și nici cu oricine. Și e musai să vii. Dar, na, nu trebuie să mă crezi pe cuvânt.
Vom respira același aer ca și seniorii din breaslă. Vom citi simultan aceeași carte și vom discuta pe marginea conținutului. Și ce carte! Așa cum șoptește chiar titlul, avem o crimă și va trebui să vedem prin ce se plătește această crimă. Să fie oare suficientă condamnarea penală? Nu știu ce să zic. Din capul locului e clar că vom avea nevoie de întăriri.
Nicio grijă. Artileria grea va fi pe loc. Îi vom avea alături pe Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, dl dr. Dorin Popescu, și pe dna dr. Alina Șavga, ambii avocați și lectori universitari în cadrul Departamentului Drept penal al Facultății de Drept, USM. Va fi HUGE.
„Crimă și pedeapsă” este un roman „psihologic și intelectual”. În prefață, Albert Kovacs spune că romanul este „de o expresie artistică magistrală, captivantă prin suspansul acțiunii, ca și prin mixajul de real, fantastic și excepțional – prezintă starea (condiția) tragică a lumii, prin care se întrezărește totuși lumina, poate chiar lumina vechiului vis de aur al omenirii. Mai putem crede, azi, măcar atât cât a crezut și Dostoievski?” Oh! Cum ne vom descurca cu asta?!
Doar spuneam, nicio grijă. Suntem asigurați. O vom avea alături pe excepționala mea profesoară de limba și literatura română, dna Ludmila Bosîi, câștigătoare a celei de-a XVI-a ediție a Concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2022. Dna Bosîi vine de la Liceul „Da Vinci”, însă are în spate 20 de ani munciți, inclusiv ca conducător, în cadrul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” (la zi, Gimnaziul „Dimitrie Cantemir”) din Mândrești, Telenești.
ON’s Book Club nu este doar despre promovarea cititului de calitate. Este mult mai mult de atât. Este și despre puterea comunității, membrii căreia se susțin, se încurajează și se aplaudă reciproc. De aceea, n-avem cum să nu profităm de prezența lui Vitalie Gheorghiță, jurist, lector universitar la Academia „Ștefan cel Mare”, multiplu campion național și internațional la maraton, fondatorul Gheorghiță Run Club, pentru niște tips and tricks. Or, startul pentru Legal Half-Marathon se dă peste 8 săptămâni, din fața Tribunalului București. Și n-am vrea să ne prindă nepregătiți, nu-i așa?!
Dacă vrei să faci parte din comunitatea noastră, e musai să vii. Iar dacă vii, rugămintea mea mare este să dai Going la evenimentul de pe Facebook (o poți face aici), doar ca să ne asigurăm că toată lumea va avea un loc. Dacă nu reușești la această sesiune, nu e grav. Fotograful Alex Morgoci va avea grijă să nu rămână nicio curiozitate nesatisfăcută.
De altfel, dacă dorești să devii membru al ON’s Book Club, te încurajez să completezi acest formular. Datele sunt protejate și nu se transmit terților.
„Nu toți cei care citesc devin lideri, însă toți liderii citesc”, spunea Harry S. Truman. Și asta e tot ce-am vrut să mai adaug cu referire la întâlnirea de mâine.
Parteneri: Cărturești, Chateau Cristi Dress code: Business/Smart Casual
Profile sociale