Mă trezesc devreme, fără alarmă. Casa încă doarme. Cu excepția mea, nimeni nu are program în dimineața asta. Pornesc aparatul de cafea și arunc o privire afară. Plouă mărunt. Nici nu dai că azi e 10 decembrie. Centrul Chișinăului are un iz ușor de Vernisajul Vinului și un ecou mut după fotbalul de ieri. Deschid Instagram-ul și rămân surprinsă să descopăr că petrecerile corporative deja au început. Ha! Tocmai am văzut ce copios s-a distrat aseară unul din invitații de azi. Mă plesnește gândul „Dacă nu apare?”, însă se dizolvă imediat. Mă pregătesc în voie și ies. Habar n-am cum va decurge prima întâlnire a ON’s Book Club, însă am o pace extraordinară. Efectiv simt că totul va decurge bine. Oare greșesc?
Dedicație
Mi s-a pus recent pata pe o cămașă de dedim. Am ales să o îmbrac azi, sub un sacou de lână. Evoc faptul că părinții mei purtau cămăși identice de jeans. Îmi este tare-tare plăcută căldura acestei amintiri. Oare ce amintiri oi mai avea pe acolo, a?! Deși mi-am scris discursul aseară până târziu, decid să renunț la el și să improvizez. Vreau să le spun tuturor despre această coincidență frumoasă și să anunț că dedic ON’s Book Club părinților mei, care azi mă privesc de sus. Las inima să mă călăuzească.
Apelul
Fac un tur complet cu privirea. Cărturești-ul de la Muzeu este de-a dreptul superb. Nu-mi puteam imagina un loc mai potrivit pentru această sesiune de debut. Scaunele sunt aranjate într-un fel de semicerc umflat. Bradul este făcut. Ah! Asta îmi reamintește că se apropie Crăciunul. Absolut toată lumea e pe loc. Mihail, colegul meu de la ERA, deschide un vin Chateau Cristi. Acest lucru îi dă contextul potrivit unuia din oaspeți să ne zică cum a fost la Vernisaj. Da, cred că suntem gata să începem.
Publicul
Rog cu indulgență să mi se permită să fac parte din categoria vorbitorilor care au emoții, parafrazându-l pe Twain. Smart move. Chiar și așa, faptul că le-am permis să mă vadă atât de vulnerabilă îmi taie respirația. Ca să câștig puțin teren, rog ca fiecare să ne prezentăm scurt. „Sunt Olesea, fondatoarea clubului”, „Adrian, soțul Arianei”, „Elena, mama Sarei” etc. Asta ne permite să ne adresăm unul altuia liber, în primul rând. Și ne oferă un puternic sentiment de apartenență la grup. O zăresc în spate pe Tinca. Tocmai a ajuns. N-am văzut-o din vară. Îmi râde inima.
Speakerii
Aseară mi-a venit idee de a-i grupa pe speakeri în discuții de tip panel. La cât de curioși îi descopăr pe invitați, a fost o idee grozavă. Începe Vadim, Natalia și Ariana. În ce de-al doilea panel, le ia locul Vladimir, Elena și Eugeniu. Iar panelul trei este condus de Cristina, Mihail și Alexandra. Deși discursul lor este cât se poate de diferit, simt cum fiecare primește priviri aprobatoare. Puțin, așa, fiecare ne dorim să fim în locul lor. Ce tari sunt! Îmi vine să mă iau în brațe pentru felul în care i-am ales. Dar le-o păstrez pentru ei. Numai o îmbrățișare sinceră și caldă va putea să le transmită ce simt în raport cu asta.
Prima sesiune
Anunț din capul mesei că aceasta nu este o sesiune ordinară. Este prima întâlnire, care are misiunea de a valida inițiativa de fondare a clubului. Îmi este destul de greu să descriu în câteva cuvinte despre ce anume este ON’s Book Club. Obiectivul principal este mai mult decât evident – promovăm împreună cititul de calitate. Dar simt că este mult mai mult decât atât. Știu sigur că nu este un loc sau o entitate. Este mai degrabă… o stare. Sesiunea de azi ar trebui să fie o declarație în acest sens. Reiterez faptul că această întâlnire este dedicată Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Aparent, din proprie voință, toată lumea devine complice la acest demers.
Romanul
“Procesul” de Franz Kafka este un roman complex, greu de digerat și care îți lasă impresia unei lumi a absurdului. Toți par să fie de acord cu asta. Mihail ne comunică faptul că a identificat o referință solidă la regimul totalitar din imperiul austro-ungar. Or, Kafka încearcă să compare un sistem totalitar cu un organism judiciar, care va rămâne totdeauna în aer și dacă încerci să-l schimbi îți tai singur craca de sub picioare. În sistemul lui Kafka, zice Mihail, funcționarii sunt lipsiți de contactul cu societatea, atuul principal îl constituie relațiile personale, iar legea nici măcar nu admite în mod expres apărarea. Alexandra ne spune că romanul este pe cât de genial, cu o groază de simboluri și metafore, pe atât de greu și întunecos. (…) “Kafka este peste tot”, conchide Oxana.
Clubul per se
Deși sunt fondatoarea clubului, ON’s Book Club nu este despre mine. Și simt nevoia să o spun răspicat. Clubul este al nostru. Este al tuturor celor interesați și dornici de a face parte din această comunitate – una în care ne susținem, ne încurajăm și ne aplăudăm reciproc. Chiar am certitudinea că va fi cel mai căutat club de carte din oraș. De unde atâta siguranță? Simt cu câtă pasiune facem totul. Iar ceea ce se face cu pasiune dintotdeauna a fost molipsitor.
Sunt extrem de recunoscătoare pentru susținere și pentru faptul că este validată această inițiativă. Am siguranța că echipa susținătorilor va crește, însă contează enorm susținerea celor care o fac acum, până ca susținerea să devină populară. Means the world to me.
Reacții post eveniment
“Din păcate nu am reușit să vin fizic, dar am înțeles că a fost de suflet, frumos, cu emoții sincere și cu zâmbete. Abia aștept să mai organizezi și să pot veni și eu.” – Viorica
“Mă uit la story-uri și îmi pare rău că nu am putut ajunge la event. Cu siguranță a fost ceva mega wooow. Am simțit emoția ta și a vorbitorilor.” – Alexandrina
“Ce fine! Eu prea târziu am aflat de întâlnirea voastră. Cu mare drag aș vrea să ajung la cea din ianuarie.” – Natalia
“Felicitări pentru evenimentul de astăzi! O inițiativă foarte faină!” – Alina
“Draga mea, ești fenomenală! De fiecare dată când te văd așa pasionată îmi vine să… признаваться тебе в любви. Serios – ești fenomenală. La sigur să mă consideri membru al clubului, deși nu sunt jurist.” – Elena
“Felicitări, Olesea, pentru această inițiativă frumoasă și necesară societății noastre.” – Elena
“Vreau și eu în clubul vostru.” – Victoria
În loc de concluzie
Pe cei care nu au reușit fizic să ajungă la întâlnirea de azi îi aștept cu mare drag la sesiunea următoare. În ianuarie vom citit „Omul invizibil” de Ralph Ellison. Este unul dintre cele mai influente romane ale secolului XX, potrivit The Daily Telegraph.
Actualizare! În ianuarie citim “Crimă și pedeapsă” de F.M. “Dostoievski, o capodoperă a literaturii ruse și universale.
Mă uit peste fotografiile lăsate de Alex Morgoci, citesc feedback-urile și realizez că prima sesiune a ON’s Book Club a fost extraordinară.
Parteneri: Cărturești, Chateau Cristi
Profile sociale