ON’s Book Club Meeting. First Edition: De ce e musai să vii?

By Dana Grosu
By Dana Grosu

După o lungă perioadă de citit fiecare pe la casa cui ne are, vorba lui Creangă, ne întâlnim in-person la o sesiune de lectură comună. Prima întrunire a ON’s Book Club va fi găzduită de prietenii noștri de la Cărturești la Muzeu. Și nu va fi una ca oricare alta. Sesiunea aceasta va ieși puțin din tipare, pentru că 10 decembrie nu este o zi ca oricare alta. Partenerul nostru Chateau Cristi va da tonul corespunzător – Cheers pentru Ziua Internațională a Drepturilor Omului! Având în vedere că urmează alte 99 de sesiuni, consider că vom avea timp berechet să ne încadrăm în tendințe evolutive. De aceea, ne vom permite de data asta să fim… altfel. Dar cât de altfel? Hai să vedem împreună.

Scurt pe doi despre ON’s Book Club

Am fondat ON’s Book Club cu obiectivul principal de a promova cititul de calitate. Este locul unde vei găsi tot timpul recomandări ale cărților din literatura universală pe care noi, avocații, le citim și intenționăm să le discutăm in extenso. Cred cu tot dinadinsul că va fi cel mai căutat club de carte din oraș. Scurt pe doi, 100 de cărți excelente în 100 de sesiuni pe care n-ai vrea să le ratezi.

Ce citim?

Vom citi „Procesul” de Franz Kafka – istoria tulburătoare a unui lucrător bancar, care se trezește într-o bună dimineață privat de libertate fizică, aparent, fără niciun motiv. Din momentul „arestului” viața lui nu va mai fi la fel. Tribunal, victime, nedreptăți și tot felul de întâmplări care te impresionează puternic. Unii îl denumesc „Romanul neterminat a lui Kafka”. Deși, dacă mă întrebi, finalul este cât se poate de… la locul lui (literar vorbind). Oare îmi scapă ceva? „E un deznodământ pe care îl intuiam, dar speram să mă înșel. O lectură pe cât de dificilă, pe atât de profundă”, spune Alexandra Pînzari, consultant principal, Direcția agent guvernamental, Ministerul Justiției al Republicii Moldova.

“Pe tot parcursul procesului, în lupta cu un imens organism judiciar, Josef K., în pofida tuturor încercărilor sale, nu a izbutit să obțină dreptate. În procesul său – în care chiar și actul de acuzare era secret – protagonistul nu s-a conformat regulilor jocului. Cu toatea acestea, Josef K. creează o închisoare în jurul său, sufocându-se de un sentiment al vinovăție a-tot-consumator.” – Mihail Pitușcan, consultant juridic, B.A.A. “Efrim, Roșca și Asociații” 

„Oricum, vă felicit pentru frumoasa voastră meserie… Banda de golani… vă dăruiesc toate interogatoriile!” Cumva, romanul capătă cu totul altă greutate când te gândești la faptul că autorul a fost avocat. E evident că a scris din perspectiva unui fin cunoscător al sistemului și al (in)justiției legii.

“Vă dăruiesc toate interogatoriile!”

Kafka obișnuia să scrie până noaptea târziu, după programul său obișnuit de muncă (lucra ca avocat la o companie de asigurări). Scrisul îl pasiona foarte mult. „Când nu scriu sunt pierdut”, spunea el. Dar ce trebuie să mai știm despre autor? Colega noastră, avocatul Cristina Oglindă, Co-fondator, B.A.A. „Oglinda și Asociații”, va avea grijă să acoperim orice curiozitate în privința autorului. Cristina este pedantă și curioasă din fire. Am siguranța că va merge până-n ultima instanță pentru a ne da o imagine clară despre cine a fost adevăratul Kafka.

Pentru cei care încă nu au reușit să citească cartea, „Procesul” de Franz Kafka poate fi găsit la Cărturești. Las link-ul aici.

Cine mai vine?

Sesiunea va fi dedicată Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Drept pentru care, o vom marca corespunzător. Vadim Vieru – primul avocat care îmi vine în minte atunci când spun „CEDO” – ne va vorbi despre importanța acestei zile. Vadim conduce Programul Drepturile Omului al Asociației Obștești Promo-LEX, care are ca scop promovarea și implementarea standardelor internaționale privind drepturile omului în Republica Moldova. Vadim este și membru al Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaților, ales de avocații Baroului Chișinău. Am siguranța că foarte mulți dintre noi ne-am dat votul pentru el. De altfel, pe bună dreptate.

Când ai pretenția de a inspira prin propriul exemplu, instruirea continuă este o obligație. De aceea, mă bucur mult că o vom avea alături și pe Natalia Balaban, Managing Partner, Balaban & Partners, în calitate de Președinte al Consiliului Centrului de Instruire al Uniunii Avocaților – care are în competență tot procesul de instruire a avocaților și a avocaților stagiari din țară. Ne-am cunoscut recent, în aeroport, la Viena, unde ambele așteptam îmbarcarea spre Chișinău. Dincolo de femeia frumoasă și ambițioasă, am descoperit un avocat open-minded și un lider cu viziune.

Nu putem vorbi despre cărți, opere și autori fără ca să pomenim de proprietatea intelectuală. De aceea, Eugeniu Rusu, Directorul general al AGEPI, va fi alături de noi. Eugeniu este cel mai tânăr dintre șefii autorităților administrative centrale din subordinea Guvernului, cu o dorință de muncă și de evoluție de nestăpânit. „De la toate persoanele pe care le întâlnim putem învăța ceva. Trebuie doar să fim genul care învață și prin observație”, spunea în cadrul unui interviu pentru blogul meu. (Apropo, interviul poate fi citit aici.)

Și pentru că am stabilit deja că această ediție nu va fi una ordinară, o vom avea alături și pe Ariana Trofim, expert în protocol și relații externe, autoarea ghidului practic „Protocol instituțional”. Ariana ne va vorbi despre ținutele avocaților pentru participarea la evenimente neformale, precum și despre arta conversațiilor mărunte. Am participat anul trecut la cursul ei practic “Protocolul instituțional și de afaceri” și vreau să îți spun că este cu adevărat o expertă în reguli de etichetă. Ariana are grație, atenție și o eleganță naturală de-a dreptul impunătoare.

“O conversație bună este una dintre marile bucurii ale relațiilor interumane”, spune Dale Carnegie în “Stand & Deliver”.  Elena Ganciucova, expert în comunicare și PR, Co-fondator, Meraki Bureau, va susține un demers de convingere în acest sens. Elena va vorbi despre impactul participării avocaților la evenimente neformale asupra brandului personal. Efectiv o să-i savurezi discursul. She eats personal branding for breakfast.

În cadrul clubului nu vom citi doctrină juridică, pentru că fiecare dintre noi face asta individual, zi de zi. Dar nu vom trece cu vederea noutățile din domeniul juridic. Săptămâna trecută, colegul nostru, avocatul Vladimir Palamarciuc, a fost gazda unei lansări de carte – „Banii și obligațiile pecuniare în dreptul civil”. Vladimir este autorul acestui studiu complex despre natura juridică a banilor și a obligațiilor exprimate în bani. Cartea poate fi găsită aici. Iar dacă reușești să o achiziționezi, ai posibilitatea să îl prinzi pe autor pentru o semnătură sau o strângere de mână. Vladimir este doctor în drept, cu expetiză în dreptul afacerilor, e-commerce, banking, finance, dar și formator în domeniul dreptului civil pentru profesioniști.

Îl vom avea alături și pe prietenul nostru, fotograful Alex Morgoci. De aceea, dacă nu reușești de această dată la eveniment, nu e grav. Te așteptăm pe pagina ON’s Book Club, unde vei găsi un reportaj foto executat de Alex, dar și impresiile noastre despre prima ediție oficială a clubului de carte pentru avocați.

Pot s-o iau pe scurtătură?

În 1993, pe baza romanul lui Kafka a fost turnat un film, în regia lui David Hugh Jones, cu Anthony Hopkins, Kyle MacLachlan și Jason Robards în roluri principale. Evident, poți opta pentru drumul mai scurt. În tot cazul, ne vedem sâmbătă, la Cărturești-ul de la Muzeu.

Clubul a fost fondat exclusiv pentru comunitatea avocaților. Ne propunem să citim titluri din literatura universală obligatorii pentru fiecare jurist. Totuși, de data asta ne deschidem ușile pentru toți doritorii de lectură calitativă, pentru cei care l-au citit sau vor să-l citească pe Kafka, dar și pentru cei preocupați de dezvoltare profesională neformală. Dacă rezonezi cu asta, e musai să vii.

Te invit cu plăcere la ON’s Book Club Meeting. First Edition. Rugămintea mea mare este să dai Going la evenimentul de pe Facebook (o poți face aici), doar ca să ne asigurăm că toată lumea va avea un loc.

Citeam undeva că în relații – atât online, cât și offline – suntem doar la fel de buni ca lucrurile pe care le oferim. Și, da, vom fi demodați de buni.

Parteneri: Cărturești, Chateau Cristi
Dress code: Business/Smart Casual