ON’s Book Club Meeting. Fourth Edition: De ce e musai să vii?

By Dana Grosu

În sfârșit, e 32 martie. Și pentru că a sosit direct într-o zi de sâmbătă, ne-am zis s-o marcăm așa cum trebuie. Așadar, azi desfășurăm cea de-a patra ediție a ON’s Book Club – prima ediție în deplasare. Sunt onorată să anunț că prima sesiune mobilă a clubului de carte este găzduită de Uniunea Avocaților din Republica Moldova. Nu este o întâlnire ca oricare alta, evident. E Ziua păcălelilor, iar noi vrem să satirizăm cu haz. O, n-ai auzit?! Vine și marele maestru al combinațiilor, Ostap Bender. E musai să fii azi acolo.

Noi, avocații, suntem serioși în munca și angajamentele noastre. Și nu prea ne stă în fire să facem farse sau păcăleli. Dar asta nu înseamnă că nu avem umor. Unii râd de noi, râdem și noi de alții. Și facem asta fără nicio supărare. Că doar n-o să plângem. Până la urmă, umorul are funcția lui socială, nu-i așa?!

La cea de-a patra întâlnire a membrilor ON’s Book Club, am decis să ne dezbrăcăm de seriozitate, să ne descălțăm de stres și, pur și simplu, să ne permitem să fim. Probleme sunt și vor fi multe. Și la noi, și la alții. Evident, nu le dăm la o parte. Doar luăm o pauză. Una scurtă de tot. Totuși, e 1 aprilie.

Așadar, azi discutăm un roman vesel. „Vițelul de aur” de Ilf și Petrov, despre care Times scria că este o carte care spune mai multe despre Rusia decât o duzină de tratate scrise de străini. “În Uniunea Sovietică, aparența și realitatea se găsesc adeseori la distanță una de alta, iar această divergență oferă posibilități vaste autorilor satirici. Rusia contemporană se închină unor idoli noi, iar cei doi autori li se adresează extrem de nepoliticos”.

Vindem bere numai sindicaliștilor.

În contrast cu Ilf și Petrov, dr. Dorin Popescu, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, urmează să ni se adreseze astăzi extrem de politicos. Mai ales că vom fi un public cult și divers – avocați, judecători, economiști etc. Bun, dumnealui altfel nici nu poate. Totuși, îl vom cronometra pe dl Președinte. Or, ștafeta va trebui predată rapid invitatelor speciale. “Ne-om mulțumi cu cvas, ce să facem?”

O vor prelua cu încredere economistele dr. Lucia Juravschi și Oxana Untu. Ambele au predat subiecte economice studenților francofoni și anglofoni, la ASEM. Iar de 15 ani sunt în afaceri. Apropo, trebuie să le întrebăm ce-a vrut să spună Ostap Bender prin “lucrez pe linie financiară”. Dincolo de asta, Lucia și Oxana au propriul club de lectură. Și, în ceea ce mă privește, abia aștept să le aud vorbind despre comunitatea frumoasă pe care au creat-o în jurul lor.

După acest pas cu dreptul, vom intra direct în aur, profitând la maxim de prezența dnei Ludmila Bosîi, profesoara noastră de limba și literatura română. Neapărat o vom întreba de ce revista americană a scris despre “Vițelul de aur” că este o carte prea amuzantă ca să fie publicată în Rusia. Și, în general, ce-i de râs aici? Avem nevoie să înțelegem acest lucru. Or, riscul este să rămânem “cetățeanul cel grav”.

Dacă vrei să faci parte din comunitatea noastră, e musai să vii. Te vom aștepta cu pâine și sare. Din aluat dospit mai mult de 24 de ore. Când ne apucăm să facem ceva, o facem ca la carte. Totuși, dacă nu reușești azi la cea de-a patra sesiune, nu e grav. Fotograful nostru, Alex Morgoci, va avea grijă să nu rămână nicio curiozitate nesatisfăcută. Nu știu dacă voi putea păstra vreun colț de pâine, însă promit să revin ulterior cu un jurnal de bord.

Plec acolo. Dar vă previn că dacă nemții nu mă tratează bine, voi încălca convenția și voi trece hotarul!

De altfel, dacă dorești să devii membru al ON’s Book Club, te încurajez să completezi acest formular. Datele sunt protejate și nu se transmit terților.

“Nu e nevoie de ovații! N-am reușit să devin un nou conte de Monte-Cristo. Va trebui să mă recalific ca administrator de bloc.”

Parteneri: Cărturești, Chateau Cristi
Locație: Uniunea Avocaților din Republica Moldova (str. București 46)
Dress code: Business/Smart Casual