Modelul patriarhal începe să fie găurit

Modelul patriarhal începe să fie găurit, în sfârșit. Ieri, moldovenii de pretutindeni au decis prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat că șeful statului va fi o femeie. Maia Sandu va fi prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova. Și nu pot fi mai mândră de atât că sunt parte la această schimbare de convingeri conservatoare cu privire la rolul femeilor și bărbaților în societatea din care fac parte. 

Relațiile dintre genuri sunt și vor fi încă mult timp tradiționale. Suntem o țară ex-socialistă, iar schimbările de acest fel nu pot fi înfăptuite ușor și peste noapte. Nu încape îndoială că sunt cu picioarele pe pământ. Chiar și așa, nu putem nega că un pas important s-a făcut. Și încă ce pas!

În fiecare zi mă ciocnesc cu părerea fermă că principala obligație a noastră, a femeilor, este grija de copii și de casă. Am zeci de exemple în jurul meu care continuă să spună cu glas puternic că „responsabilitatea bărbatului este de a aduce bani în casă, iar a femeii este de a avea grijă de copii, bărbat și gospodărie”. Nu pot fi de acord în totalitate cu asta.

În fiecare zi simt că, cumva, familia mea are de suferit din cauza că eu aleg să lucrez ziua de muncă deplină. Și mă frustrează ideea că se așteaptă de la mine să am o disponibilitate nesfârșită, în detrimentul nevoii mele de creștere. Or, ceea ce îmi doresc e echilibrul între viața personală și profesională. Deliberat aleg asta. Vreau doar să simt că alegerea mea e respectată. Atâta tot. Până la urmă, eu duc greul acestei balanțe, nu-i așa?

Vreau doar să simt că alegerea mea e respectată.

Pe fundalul ăsta, mă entuziasmează teribil faptul că alegerile prezidențiale au fost câștigate de o femeie. Succesul politic nu mai este asociat doar unui model masculin. Mă simt îmbărbătată să-mi văd mai departe de treabă, să însușesc cât mai mult, să fiu serioasă în munca mea, să am răbdare cu rolul meu de mamă și să fiu încrezătoare cu privire la parcursul meu profesional – orice aș decide să fac.

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, servește drept un model excelent pentru a ilustra cât de departe poți ajunge dacă nu neglijezi educația, în opinia mea. Să fii un om bun, cu bun simț, cu coloană, corect, harnic și demn mereu a făcut gaură în piatră. Însă a avea și carte îți oferă niște super puteri. Pe bune. „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”, spunea Nelson Mandela.

Felicitări, Moldova! Schimbarea ta a început.

Photo by Alex Iordache