ON’s Book Club Meeting. Third Edition: De ce e musai să vii?

By Dana Grosu

Tocmai am revenit la Chișinău dintr-o mică călătorie în scop de muncă. Și, cu mult entuziasm, m-am apucat să pun lucrurile la punct pentru cea de-a treia ediție a ON’s Book Club. O ediție oarecum aniversară. Din capul locului, vreau să spun că sunt extrem de recunoscătoare partenerilor clubului – Cărturești la Muzeu și Chateau Cristi, pentru că au pus umărul la săparea acestui izvor de munte.

Între noi fie vorba, mi-am propus trei ediții de tatonare a terenului, dacă pot să mă exprim așa. Ca să văd ce merge, ce nu merge, dar și ce efort implică fondarea, organizarea și gestionarea unui club de carte. Mă bucură mult c-am ajuns la sfârșitul primului nostru trimestru cu o scurgere constantă, ca să păstrez metafora.

Acestea fiind spuse, mâine ne revedem din nou. Vom discuta pe marginea romanului „Omul invizibil” de Ralph Ellison (publicat în anul 1952), o capodoperă la care autorul a lucrat nu mai puțin de șapte ani. Mai în glumă, mai în serios, cineva din prietenii mei m-a întrebat câte persoane cred că vor veni cu cartea lui H.G. Wells („Omul invizibil”, publicat în 1897). Oh! Da, titlul duce automat la romanul lui Wells. Totuși, sper că noi toți am citit și citim în februarie romanul lui Ellison.

Romanul „Omul invizibil” de Ralph Ellison este un roman pe care nu îl prea găsești nici în librăriile din România, cu atât mai mult în librăriile din Moldova. Mulți dintre noi vrem să-l citim, însă puțini am reușit s-o facem. Deocamdată, evident. Este romanul care stătea tiptilat prin librăriile private, fără a face multă gălăgie, așa, ca o creatură care-și cunoaște valoarea. Însă noi l-am găsit.

În avion, în drum spre casă, doamna din stânga mea m-a rugat să-i permit să facă o poză la pagina unde citeam. I-am răspuns cu un zâmbet afirmativ. În timp ce fotografia cu telefonul ambele pagini și coperțile, mi-a zis pe un ton justificator că e profesoară de limba și literatura română și că e direct interesată de carte. Darămite eu, am gândit. Risc să greșesc, dar nu-i exclus să fi fost unicele persoane din avion care aveau cu ele o carte și chiar o citeau. Apă de izvor de munte, doar ziceam.

Trebuia să fiu tot timpul cu ochii în patru. Întotdeauna cu ochii în patru. Trebuia să fiu cu ochii în patru față de toată lumea…

Mă bucur mult să anunț că o vom avea alături pe Viorica Bejan, avocat de business, specializat în drept comercial, bancar și financiar, cu o experiență profesională de peste 15 ani. Viorica a făcut un master în Dreptul afacerilor la Universitatea Paris 1 Pantheon- Sorbonne, unde a avut posibilitatea să interacționeze activ cu lumea juridică franceză, de la profesori universitari la avocați, notari și judecători. Viorica este acel gen de profesionist plimbat prin lume, dacă înțelegi ce vreau să spun. Și asta se simte. Este conștientă de valoarea ei, iar asta o face extrem de atractivă pentru casele de avocatură. Admir la Viorica că absolut în orice proiect acceptă să se implice se dedică sută la sută. Pe lângă toate acestea, este o iubitoare de natură, aventuri și călătorii. Cântă, pictează, urcă munți și numai câte nu face. Abia aștept să o prezint comunității. Sincer. Este o achiziție extrem de valoroasă pentru ON’s Book Club, nu pot să ascund asta.

La fel, o vom avea alături pe Larisa Cepoi, Partener Oficial Noble Manhattan pentru Republica Moldova, România, Ungaria și Serbia. Pasiunea pentru oameni și comunicare a îndrumat-o în mod firesc către misiunea de a lucra, de a sprijini și de a ghida oamenii spre descoperirea potențialului lor. După o carieră în resurse umane, Larisa și-a dorit să se dedice și mai mult misiunii sale, și a început să urmeze programele de formare în coaching la una dintre cele mai renumite școli de coaching din lume – Noble Manhattan Coaching din Marea Britanie, devenind life & business coach, dar și primul ambasador al coachingului din Moldova. Tot ce face Larisa este despre oameni, comunicare eficientă, stimă și încredere de sine, rezolvarea conflictelor, motivarea echipei și înțelegerea emoțiilor. Îmi place mult la Larisa că crede cu toată puterea în curajul și dorința fiecăruia de a reuși. Nu cred că exagerez dacă spun că oricine intră în mediul social particular al Larisei poartă parfumul „Îndrăznesc să vreau mai mult”. Dar nu trebuie să mă crezi pe cuvânt.

Mă liniștește faptul că o vom avea alături pe profesoara noastră (da, deja este a noastră) de limba și literatura română, dna Ludmila Bosîi, câștigătoare a celei de-a XVI-a ediție a Concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2022. Așa cum spuneam, Dna Bosîi vine de la Liceul „Da Vinci”, însă are în spate 20 de ani munciți, inclusiv ca conducător, în cadrul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” (la zi, Gimnaziul „Dimitrie Cantemir”) din Mândrești, Telenești. Ne-am despărțit ceva mai devreme și i-am spus deschis că îmi pun mâine toată nădejdea în dumneaei. Or, nu-l putem înțelege pe unul dintre cei mai mari romancieri americani ai secolului XX fără puțină ghidare. Hai să fim serioși!

Simțeam cum crește în mine o furie oarbă. Așadar, nu eram așa avansat ca ei! Ce voia să spună? Aveau toți doctorate? Încremenisem.

Dacă vrei să faci parte din comunitatea noastră, e musai să vii. Totuși, dacă nu reușești la cea de-a treia sesiune, nu e grav. Fotograful Alex Morgoci va avea grijă să nu rămână nicio curiozitate nesatisfăcută. Iar eu promit să revin ulterior cu un jurnal de bord.

De altfel, dacă dorești să devii membru al ON’s Book Club, te încurajez să completezi acest formular. Datele sunt protejate și nu se transmit terților.

„Trebuia să fiu tot timpul cu ochii în patru. Întotdeauna cu ochii în patru. Trebuia să fiu cu ochii în patru față de toată lumea…” Ce-a vrut să spună Ellison cu asta? Nu știu. Apa e prea rece. Dar hai să vedem împreună.

Parteneri: Cărturești, Chateau Cristi
Dress code: Business/Smart Casual