Exploatarea dronelor în Republica Moldova: Ce trebuie să cunoască un pilot amator?

Cineva din prietenii noștri și-a achiziționat recent o nouă „jucărie” – o dronă de modelul DJI Mini 3 Pro. Deși cântărește puțin peste 200 de grame, are niște dotări incredibile. Se poate afla în zbor cu o durată de până la o oră, la o altitudine de vreo 100 de metri, detectează cu acuratețe orice obstacol, fotografiază, filmează și chiar împărtășește informația deținută instantaneu. Pe fundalul ăsta, mă întrebam cum au evoluat reglementările în zona asta. Cât de voinică poate fi o dronă atât de mică (de greutatea unui uliu cu picioare scurte), pe fundalul legislației Republicii Moldova? Haideți să dăm o tură împreună. Zâmbiți, se filmează.

Termeni generali

Dacă traducem din engleză, cuvântul drone face referință la substantivul trântor sau la verbul a zbârnâi. Dacă aruncăm o privire în DEX, substantivul dronă este definit ca un aparat de zbor fără pilot uman la bord, ghidat de la distanță sau cu pilot automat.

Legislația Republicii Moldova nu conține termenul dronă, însă în Codul aerian al Republicii Moldova nr. 301/2017 găsim noțiunea de aeronavă fără pilot (UAV – unmanned aerial vehicle) – aeronavă ghidată fie de către un pilot automat la bordul ei, fie prin telecomandă de la un centru de control de la sol sau dintr-o altă aeronavă pilotată de echipaj uman. Dacă e să identificăm două categorii ale aeronavelor fără pilot, putem numi: jucăria și aeromodelul.

Jucăria este o aeronavă fără pilot, proiectată sau destinată să fie utilizată exclusiv pentru joacă, cu o greutate maximă la decolare sub 250 de grame și rază de operare mai mică de 50 m, care nu este dotată cu: (i) sistem de de navigație prin satelit; (ii) mijloace tehnice de captare sau transmisiune a semnalelor audio sau video; și (iii) conexiune de control bidirecțională. Apropo, anume în cazul acestui tip de dronă nu este obligatorie perfectarea poliței de asigurare de răspundere civilă față de terți.

În ceea ce ține de aeromodelul, aceasta este o aeronavă fără pilot, motorizată sau nemotorizată, care întrunește următoarele condiții cumulative: (i) este utilizată doar în scopuri sportive, recreative sau de instruire; (ii) are în dotare doar echipamentul necesar zborului; (iii) nu implică transportul de bunuri, animale sau persoane; și (iv) nu este utilizată în scopuri comerciale.

Categoriile de operațiuni  

Potrivit Regulamentului privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord, aprobat prin HG nr. 949/2022, operațiunile se efectuează în categoriile “deschise”, „specifice” sau „certificate”, sub rezerva anumitor condiții.

Operațiunile dronelor din categoria „deschise” nu necesită o autorizație de operare prealabilă și nicio declarație operațională din partea operatorului înainte ca operațiunea să aibă loc – cazul nostru. Evident, în timpul zborului trebuie respectate anumite condiții. Spre exemplu, drona trebuie menținută la maxim 120 m față de cel mai apropiat punct al suprafeței pământului. Vârsta minimă pe care trebuie s-o avem este de 16 ani. (Totuși, conform HG nr. 808/2015 pentru aprobarea Reglementării tehnice privind siguranța jucăriilor, pilotul poate fi și sub 16 ani, dar nu și sub 12, cu condiția că este supravegheat de o persoană responsabilă.)

Operațiunile din categoria „specifice” necesită o autorizație de operare eliberată de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) și semnarea unei declarații pe proprie răspundere. Operatorul are obligația de a evalua riscurile și de a lua o serie de măsuri corespunzătoare de diminuare a acestor riscuri.

Operațiunile din categoria „certificate” necesită certificarea dronei și certificarea operatorului. Aici vorbim de cazurile când drona zboară deasupra mulțimilor, când transportă persoane sau mărfuri periculoase etc.

Putem efectua zboruri fără permisiune?

Codul aerian stabilește că zborurile aeronavelor fără pilot (dronelor) pot fi efectuate fără permisiunea prealabilă a autorității administrative de implementare și realizare a politicilor în domeniul aviației civile doar în zonele special rezervate. Prin urmare, dacă intenționăm azi să efectuăm un zbor cu noua „jucărie” putem s-o facem liniștiți, mai ales dacă o ridicăm la o înălțime mai mică de 30 de metri.

Potrivit Ordinului Directorului AAC nr. 63/GEN/2020 cu privire la stabilirea condițiilor pentru efectuarea operațiunilor aeriene cu aparate de zbor fără pilot în spațiul aerian al Republicii Moldova, toate zborurile planificate în spațiul aerian necontrolat, efectuate la o înălțime mai mică de 30 de metri de la sol, pot fi efectuate sub responsabilitatea pilotului/proprietarului la distanță, fără necesitatea obținerii unei învoiri scrise emise de AAC și, respectiv, fără necesitatea unei coordonări prealabile cu Serviciul de Trafic Aerian al Î.S. „MOLDATSA”.

În oricare alte cazuri (cum ar fi: monitorizare, fotografiere aeriană, filmări video, zboruri sportive etc.) este necesară obținerea unei permisiuni scrise din partea ACC, alături de avizele pozitive ale Serviciului de Informații și Securitate și al Ministerului Apărării, cu notificarea ulterioară a Î.S. „MOLDATSA”, în condițiile Legii nr. 143/2012 privind controlul spațiului aerian. Că tot veni vorba, în intervalul 31 mai până pe 2 iunie, toate zborurile dronelor au fost interzise (alături de aeronavele civile).

În loc de concluzie

Orice acțiune cu drona trebuie efectuată în conformitate cu legislația, în condiții de siguranță și cu păstrarea distanței de siguranță față de persoanele și bunurile de la sol, precum și față de orice alte persoane sau utilizatori ai spațiului aerian. Dacă nu, urmările pot fi nefaste. Și nimeni dintre noi nu și-ar dori asta.

Pe de altă parte, să ținem cont și de faptul că Codul contravențional al Republicii Moldova prevede pentru încălcarea regulilor de siguranță a zborurilor o amendă de la 15 la 20 unități convenționale aplicabile persoanei fizice (de la 750 la 1000 de lei), respectiv, de la 50 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere (de la 2500 la 4500 de lei).

Haideți că nu-i chiar atât de grav. Am ieșit decent în video.